יש לכם אתר אינטרנט? חשוב שתדעו, כי החל מה-25/10/2016 ייכנסו לתוקף תקנות שמחייבות את כלל האתרים להיות נגישים. מה זה אומר? מי יכול לקבל פטור מהנגשה, ומי מתכוון לנצל את המצב לרעה? המדריך המלא לנגישות אתרים.
מרבית בעלי האתרים בישראל לא מכירים כלל את המושג “אתר נגיש”, אולם באוקטובר 2015 נכנסו לתוקפן תקנות, המחייבות כל אתר אינטרנט חדש להיות מונגש לבעלי מוגבלויות, ומאוקטובר 2016 יחויבו כלל האתרים להיות נגישים.
מה זה אומר? האם כל אתר חייב להיות נגיש, ומי כבר מתכנן לתבוע אתרים שלא יעמדו בדרישות?
מהו אתר נגיש?
אתר אינטרנט נגיש הוא למעשה אתר המתוכנן ומותאם לשימוש של בעלי מוגבלויות. כלומר, כזה שקיימת בו תמיכה בתוכנות קוראות מסך, הדגשת קישורים בצורות שונות, כתוביות לסרטוני הווידאו, תפעול באמצעות שימוש במקלדת במקום עכבר ועוד. ההנגשה מאפשרת לבעלי מוגבלויות ליהנות מרשת האינטרנט, אשר מהווה חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים, אולם עד לאחרונה לא הייתה זמינה או נגישה למרבית בעלי המוגבלויות.
חשוב להבין, כי קיימות מספר רמות של נגישות, כאשר התקנות החדשות מחייבות אתרים לעמוד ברמה המכונה “AA”, שההבדל בינה לבין הרמה הנמוכה ביותר (“A”), הוא הדרישה להנגשת סרטוני וידאו בשלוש דרכים: כתוביות, שמע קולי ותקצירים.
מי מחויב להציג אתר נגיש?
על פי התקנות, כל אתר המספק שירות לציבור בישראל יהיה חייב להיות מונגש לבעלי מוגבלויות. בפועל, מדובר כמעט בכל האתרים הקיימים בארץ (כולל אתרים המותאמים לסלולר), למעט בלוגים, אתרי חדשות ואתרים המיועדים לשימוש פנימי של חברות.
מכיוון שרוב אתרי האינטרנט בישראל נבנו עוד לפני החלת תקנות הנגישות, הנגשת אתר קיים עלולה להיות מורכבת ואף לא כדאית מבחינה כלכלית במקרים מסוימים.
חשוב לדעת, שהמחוקק ער לנושא ומאפשר לבעלי אתרים לבקש “פטור” מהנגשת האתר לשלוש שנים נוספות – וזאת בתנאי, שמחזור ההכנסות של העסק בשלוש שנים שקדמו להגשת הבקשה, הוא מתחת ל-500,000 שקלים.
האם התביעה בדרך אליכם ?
החוק מאפשר לכל אדם לתבוע כל אתר שלא יעמוד בתקנות (שנכנסו לתוקפן ב-25/10/2015), בסכום של עד כ-62 אלף שקלים – ללא הוכחת נזק. זהו מצב בעייתי, שבעטיו יהיו מי שלא יהססו לנצל את המצב לרעה, ויגישו תביעות כנגד אתרים שלא יעמדו בתקנות הנגישות – לשם בצע כסף בלבד. אם יש לכם אתר קטן, לא בטוח שתהיו הראשונים להתמודד עם תביעה קנטרנית, אולם שווה לכם לבדוק את האפשרות לקבל פטור מהנגשת האתר.
איך אתם עושים את זה? ההסבר מחכה לכם בקישור הזה
ומה לגבי אתרים החייבים בנגישות?
התקנות שייכנסו לתוקף בסוף אוקטובר 2016, מחייבות כאמור את מרבית בעלי האתרים בישראל בהנגשה. באיגוד האינטרנט הישראלי עמלים כרגע על מציאת פתרונות שימנעו ניצול לרעה של המצב החדש, אולם אם אתם בעלים של אתר, כדאי לכם לבחון את הנושא ולפעול מבעוד מועד. גם אם האתר שלכם נבנה ממש לאחרונה, חשוב שתבדקו את הנושא מול המתכנת שבנה את האתר, על מנת לוודא שהוא עומד בדרישות.